Cere oferta pret

Atatea capete, atatea idei

Atatea capete, atatea idei

 Brainstorming

Cu totii am auzit de “brainstorming” sau “cascada ideilor”. Este una dintre cele mai raspandite tehnici de impulsionare a creativitatii, iar oamenii o folosesc inca din 1938. Metoda a fost propusa de prorectorul Universitatii din Buffalo SUA, Alex. F. Osborn, care la randul sau se inspirase dintr-o metoda folosita acum 400 de ani in India.

 

Brainstormingul este o tehnica de grup utilizata pentru producerea unor noi idei, rezolvarea unor probleme etc. Aceasta metoda se bazeaza pe 3 principii:

 

1. Cantitatea poate genera calitate

 

2. Critica nu este admisa in timpul sedintei- din acest motiv varietatea si neconventionalitatea ideilor creste simtitor. Pe scurt, dai frau liber imaginatiei ;)

 

3. Efectul de reactie in lant- ideea unui participant(chiar daca este ridicola), prin procedeul asocierii, genereaza o alta idee altui participant si de cele mai multe ori se ajunge sa fie enuntate idei valoroase, care singure sau combinate duc la rezolvarea problemei.

 

Numarul optim al grupului este de 5-6 membri. Orice sedinta Brainstorming trebuie sa aiba un lider si 1-2 secretari care pot participa la discutie. Ideile exprimate trebuie sa fie concise si numerotate imediat dupa ce au fost emise. Liderul conduce discutia, iar secretarii au grija sa noteze tot ce se discuta.

 

Uneori, cand in timpul sedintei ideile nu mai “navalesc”,  se poate apela la o lista cu intrebari(“check-list”) pentru a stimula creativitatea intr-un moment de stagnare. Posibilele intrebari pot fi: “Ce s-ar mai putea adauga?”, “Ce alte idei imi sugereaza obiectul?”, “Daca schimb culoarea/structura/ordinea ce se intampla?”.

 

Brainstormingul este folosit de companii mari si este foarte indragit de catre angajati pentru ca de cele mai multe ori da roade, iar rezultatele sunt exceptionale. Nu ezita sa folosesti aceasta metoda pentru a fi creativ!